Održana obuka za miritelje/arbitre

Agencija za mirno rješavanje radnih sporova, shodno obavezama utvrđenim Zakonom o mirnom rješavanju radnih sporova (Sl.list CG, br.16/07, 53/11, 11/15 i 42/15), organizovala je 28. oktobra 2015. godine, u Congress centru hotela “Best Western Premier“ u Podgorici, obuku za miritelje/arbitre za mirno rješavanje radnih sporova, na temu: “Interaktivna razmjena iskustava i dobrih praktičnih rješenja u pregovaranju i rješavanju kolektivnih radnih sporova.”

Cilj održavanja ove obuke je stvaranje jedinstvene prakse u postupku pregovaranja i mirnog rješavanja kolektivnih radnih sporova, u kome značajnu ulogu ima miritelj, kao akter mirnog rješavanja kolektivnih radnih sporova.

S obzirom na značaj ove teme, učesnike obuke su u uvodnom dijelu pozdravili ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević, direktorica Agencije za mirno rješavanje radnih sporova Crne Gore, Zdenka Burzan,  pomoćnik za oblast rada u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Republike Srbije, Zoran Lazić, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore, Srđa Keković, generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore, Duško Zarubica i predsjednica Unije poslodavaca Crne Gore, Svetlana Vuksanović.

O zakonskoj regulativi i praksi u mirnom rješavanju kolektivnih radnih sporova govorili su: direktorica Agencije za mirno rješavanje radnih sporova Crne Gore, Zdenka Burzan,  pomoćnik za oblast rada u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Republike Srbije, Zoran Lazić, direktor Agencije za mirno rješavanje radnih sporova Republike Srbije, Mile Radivojević.

Sa praktičnim primjerom pregovaranja  i rješavanja kolektivnog radnog spora učesnike obuke upoznala je miritelj/arbitar, Slavica Stijović.

O značaju komunikacionih vještina miritelja u postupku pregovaranja i mirnog rješavanja kolektivnih radnih sporova, govorio je psiholog/ komunikolog i konsultant i izvršni direktor Communication Strategies&Consulting, Radoje Cerović.

Agencija

Vansudsko rješavanje kolektivnih i individualnih radnih sporova, rezultat je pozitivnog razvoja socijalnog dijaloga u Crnoj Gori i predstavlja još jedan pravni mehanizam ostvarivanja demokratije, kojim se omogućava poštovanje prava zaposlenih i poslodavaca u pravnom sistemu Crne Gore.

O Agenciji

Agencija za mirno rješavanje radnih sporova, kao prva institucionalna služba za vansudsko rješavanje kolektivnih i individualnih radnih sporova, osnovana je Odlukom Vlade Crne Gore („Sl.list CG“, br.69/08), shodno odredbama Zakona o mirnom rješavanju radnih sporova („Sl.list CG“, br.16/07 i 53/11 i 11/15)

Kontakt

Agencija za mirno rješavanje
radnih sporova

www.amrrs.gov.me

agencija.amrrs@amrrs.gov.me

Ulica Serdara Jola Piletića bb, PC Palada
81000, Podgorica

Telefoni +382 20 676523, +382 20 676532

 

Unesite ključne riječi da biste pretražili cjelokupan sadržaj sajta.

Pratite Nas

Budite u toku.
Pratite nas na društvenim mrežama.